Mesaje
Proiect sustinut de Transfer Rapid
2.455
Evaluări
0

 

Măsuri agrotehnice inovative aplicate în plantaţiile de măr

Workshop la SCDP Iasi

Autori: dr. ing. Sorina SÎRBU, dr. ing. Cristina Ionela BOBOC


 

Workshop-ul a avut loc la data de 27 mai 2019. Evenimentul a fost deschis de dr. ing. Sorina SÎRBU cu prezentarea „Realizări ale cercetării ştiinţifice SCDP Iaşi - 2018".

 

 

În anul 2018 au fost brevetate la ISTIS patru soiuri de cireş dintre care unul amar (Amaris) şi trei soiuri de cireş cu fructul dulce (Elaiaşi, Croma şi Muşatini). Au fost derulate proiecte finanţate de MADR prin programul sectorial ADER cu rezultat final înfiinţarea Centrului de altoire Sârca. Diseminarea rezultatelor cercetărilor s-a realizat prin publicaţii în edituri recunoscute CNCSIS astfel: Tehnologii inovative de cultură a nucului, editura Pim Iaşi, 167 pp.; Pomologia României  vol. IX şi X – Soiuri noi şi portaltoi de pomi, arbuști fructiferi și căpșuni create în România.

 

La Congresul al XII-lea al Societăţii Române de Horticultură (octombrie 2018), SCDP Iaşi a primit Premiul Ion Haşeganu acordat SCDP Iaşi pentru Proiectul „Tehnologii ecologice de exploatare a parterului înerbat din plantaţiile de nuc pentru creşterea în stabulaţie liberă a ovinelor pentru carne” şi Premiul Charles Faraudo pentru Proiectul „Metode inovative de obţinere a nucului altoit pentru înfiinţarea plantaţiilor ecologice, în perspectiva schimbărilor pe plan mondial".

Participanţii la workshop au fost interesaţi de situaţia proiectelor depuse în cadrul Programului de finanţare AFIR măsura 4.1 a şi au aflat că au fost autorizate în anul 2018 pentru zona de Est a României (zona de influenţă a SCDP Iaşi) spre plantare 451 ha livadă cu speciile principale astfel: cireş şi vişin 152 ha, nuc 145 ha, arbuşti (afin, mur, cătină) 75 ha, măr 43 ha, prun 27 ha, alun 11 ha.

Cea de-a doua prezentare: “Măsuri agrotehnice inovative aplicate în plantaţiile de măr”, unde drd. ing. Ionuţ Ungureanu a realizat o schemă detaliată a lucrărilor realizate în plantaţiile pomicole de măr în perioada ianuarie-mai 2018. În poligonul experimental cercetătorii au realizat tăieri de formare a coroanei tip palmetă a pomilor aflaţi într-o livadă tânără şi tăieri de întreţinere a pomilor în livadă pe rod. Cercetătorii şi fermierii au fost implicaţi direct în aceste lucrări şi au realizat observaţii privind rezistenţa pomilor în perioadele de stress termic.

Palmeta cu braţe oblice etajată tip Sârca este forma de coroană utilizată la SCDP Iaşi în plantaţiile intensive. Prezinta rezultate bune la toate speciile pomicole şi poate fi realizată fără sistem de susţinere. Este o formă de coroană bine echilibrată, în cadrul căreia se manifestă slab tendinţa ca şarpantele din etajele superioare să devină mai viguroase decât cele din primul etaj, ceea ce are ca efect umbrirea şi reducerea producţiei etajelor inferioare. Forma palmetei cu braţe oblice se definitivează în anul al patrulea de la plantare. La această vârstă pomul are înălţimea de 3-3,5 m şi lăţimea coroanei de 0,80-1,20 m. După ce s-au consolidat braţele etajului al treilea, axul palmetei se suprimă. Distanţele folosite sunt de 4,0 m între rânduri şi 4,0 m pe rând .

   

S-a continuat cu prezentarea lucrărilor de aplicare a îngrăşămimtelor ca fetilizare de bază în cursul lunii martie cu produsul Nexur 180 kg/ha. Nexur este un fertilizant pe bază de azot (46-0-0 + LIMUS) cu eliberare controlată şi inhibitor de urează LIMUS, asigurând o protecţie mai bună şi mai durabilă a ureei prin reducerea pierderilor prin volatilizare.

Până la data de 27 mai 2018, au fost realizate şi două lucrări cu discul cu palpator prin două treceri pe rândul de pomi, lucrări efectuate la interval de 2 săptămâni cu rol de eliminarea vegetaţiei sub nivelul coroanei pomilor, dar şi pentru o mai bună aeraţie la nivelul sistemului radicular. Un alt rol important al acestei lucrări este şi prevenirea pagubelor provocate de rozătoare în plantaţiile pomicole.

S-a precizat participanţilor la workshop faptul că pe anumite zone greu accesibile discului cu palpator (margine de rând, capete, colţuri de parcelă, etc.) a fost folosit erbicidul Cosmic 3L/ha. Intervalul dintre rândurile de pomi a fost întreţinut prin tocarea vegetaţiei cu tocătoarea pomicolă.

Echipa de cercetători din cadrul Laboratorului de Protecţia plantelor a făcut o demonstraţie practică în câmp cu maşina de stropit Garden Jet, capacitate 1000 L privind măsurile de aplicare a substanţelor pesticide. S-a observat, folosind o hârtie hidrosensibilă pe rândul de pomi, reglarea şi verificarea duzelor pompei de stropit.

Au fost prezentate cele 5 tratamente efectuate în plantaţiile de măr ale staţiunii până la data manifestării, conform tabelului de mai jos:

NR.TRATAMENT ȘI FENOFAZĂ

SPECTRU DE COMBATERE AL PRODUSELOR

PRODUSE

CONCENTRATIE/DOZA

LA HA

Tratamentul I

Umflarea mugurilor- Dezmugurit

Rapăn, Făinare

Paduchele din San Jose, Păduchele lânos, Afide, Viespea mărului, Gărgărița florilor, Păduchele din San Jose, Păduchele lânos, viermele merelor

Ovipron Top

0,15%-  10 l/ha

B. Bordelaise

0,5%- 5 kg/ha

Tratamentul II

Buton alb - Deschidere 20% din flori

Rapăn, Făinare

Paduchele din San Jose, Păduchele lânos, Afide, Viespea mărului, Gărgărița florilor, Păduchele din San Jose, Păduchele lânos, viermele merelor

Chorus 50 WG

0,75 kg/ha

Kumulus DF

0,3% - 4 kg/ha

Mospilan 20 SG

0,03% - 0,450 kg/ha

Boro ET

0,1% - 1 l/ha

Tratamentul III

Scuturare petale

Rapăn, făinare

Insecte minatoare, defoliatoare, afide, acarieni, păduchele din san jose, păduchele lânos

Luna Experience

0,05% - 0,75 l/ha

Decis 25 wg

0,003%-0,045 kg/ha

Nissorun 50 wp

0,04%- 0,4 kg/ha

Codicevo

0,3% - 3 kg/ha

Tratamentul IV

Fruct cât aluna

10 mm

La 10 zile de la T3

Făinarea mărului, rapănul mărului

Viermele merelor, Paduchele din San Jose

Afide (Aphis spp., Disaphis spp.), Minatoare (Phyllonorychter blancardella, Leucoptera scitella), Viespi (Hoplocampa minuta)

Flint plus 64 wg

0,15% -

1,875 kg/ha

Dithane M 45

0,2% - 2 kg/ha

Calypso 480 SC

0,02% - 0,3 L/ha

Tratamentul V

la 8-10 zile de la T 4

Fruct cât nuca

20-25 mm

Rapăn, făinare

Cydia p. T1 G1, molia pieliţei fructelor, defoliatoare, minatoare

Delan Pro

0,2%- 2,5 kg/ha

Dithane M 45

0,2%- 2 kg/ha

Coragen

0,015%

0,15 L/ha

Energevo

0,3%

3 kg/ha

 

La finalul prezentărilor, fermierii au făcut o fotografie cu cercetătorii.

 

Nu s-au găsit date ...

Devino membru OIPA

Sprijin

Sprijin intens pentru proiectele derulate prin PNDR si punctaj in vederea selectiei.

Contact si informare

Contact permanent cu tot ce este nou in domeniu prin promovari, participari la evenimente si consultanta.

Promovare

Promovare produse proaspete si conservate prin proiecte de promovare derulate in tari comunitare si tari terte.

Acces

Acces la tehnologii moderne.

Mai multe detalii