Mesaje
Proiect sustinut de Transfer Rapid
2.382
Evaluări
0

 

Seria Ghidul Consumatorului: Capitolul 1


Cum alegem ce rosii sa cumparam?


De Gustibus Non Est Disputandum

 

…dar, pana la fructe si legume. Cu fiecare aparitie a noi fructe si legume de sezon, la magazine sau la piata, cu totii ne punem o intrebare fireasca: cum sa alegem fructe si legume sa fie gustoase si (mai) sanatoase pentru noi si familia noastra.

Echipa OIPA va recomanda sa tineti cont de cateva criterii pentru o alegere potrivita si, pentru inceput, le vom prezenta pe cele pentru alegerea rosiilor.

De ce am ales sa incepem cu rosiile? Deoarece ele par sa detina un loc important in gastronomia romaneasca. Fie ca le consumam proaspete, in salate sau sandvisuri, sau gatite in creatii culinare, rosiile sunt nelipsite si savurate pentru gustul care ne incanta papilele gustative si pentru proprietatile lor nutritionale.

Dintre cele mai gustoase rosii, cu alte cuvinte, cele pe care le denumim “rosii de gradina”, se enumera: Inima de bou, Portocalia de Mischii, Puszta Kolozs, Tata vacii romaneasca, Pontica (Dacia), Trandafirie de Calafat.

 

Aspect

Rosiile din acelasi soi au un aspect neregulat, variaza in dimensiuni, si uneori, langa zona coditei coaja este crapata, cum ar fi la soiul Pontica (Dacia). Totodata, in jurul zonei coditei se pot observa striatii de culori care variaza intre galben-portocaliu, precum ar fi la Portocalia de Mischii si Inima de bou. Imperfectiunile, cum ar fi denivelarile ce se evidentiaza la soiurile de marimi mari, cum ar fi la soiurile Inima de bou, Puszta Kolozs se pot interpreta ca fiind rezultatele unei cresterii naturale.

 

Culoare

Culoarea rosiilor trebuie sa fie intensa pentru soiul respectiv, dar totusi neuniforma pe suprafata lor. Unele soiuri de rosii, cum ar fi Inima de bou si Trandafirie de Calafa,t pot avea zona din jurul coditei verde-galben, ceea ce nu diminueaza din gust.

 

Miros

In zona coditei rosiei puteti mirosi sau freca cu degetul si, daca veti simti un parfum intens, dulce, lemnos, acea rosie este foarte probabil gustoasa. Rosiile care sunt culese inainte de coacere tind sa nu aiba acel parfum intens caracteristic rosiilor cu gust “de gradina”. Rosiile care nu prezinta acest parfum sunt lipsite de gust si de calitate nutritiva.

 

Densitate

Rosiile trebuie sa prezinte o densitate specifica soiului, marimii lor. O rosie coapta si gustoasa trebuie sa aiba o greutate in proportie cu marimea ei. Rosiile necoapte in interior sunt usoare, pe cand cele coapte, suculente sunt dense, grele.

Recomandarea noastra este sa consumati rosii de la producatori locali, deoarece rosiile importate sunt culese timpuriu si, foarte probabil, cand au ajuns la aproape de stagiul de coacere, astfel incat nu vor avea acel gust inconfundabil de “rosii de gradina”. De asemenea, tineti rosiile cumparate la temperatura camerei, deoarece prin refrigerare gustul si textura lor se vor schimba, asa ca incercati sa le consumati cat mai repede posibil.

 

Dorim sa subliniem evitarea rosiilor coapte cu ajutorul Ethrel-ului, un hormon pentru coacere rapida, care este daunator organismului. Cum pot fi recunoscute astfel de rosii? Uneori rosiile tratate cu Ethrel prezinta un tugui format in partea inferioara a rosiei, iar codita sau zona verde din jurul coditei lipseste cu desavarsire. La exterior aceste rosii par coapte, au o culoare intensa, iar in interior ele prezinta un miez verziu, tare, si au gust necopt. O alta recomandare este sa consumati fructele si legumele oferite de acel sezon sau, in afara sezonului, consumati produse bio.

 

Zboara gandurile noastre

La rosii coapte pe tulpina,

Zambind la soare,

Noi si ele.

Nu s-au găsit date ...

Devino membru OIPA

Sprijin

Sprijin intens pentru proiectele derulate prin PNDR si punctaj in vederea selectiei.

Contact si informare

Contact permanent cu tot ce este nou in domeniu prin promovari, participari la evenimente si consultanta.

Promovare

Promovare produse proaspete si conservate prin proiecte de promovare derulate in tari comunitare si tari terte.

Acces

Acces la tehnologii moderne.

Mai multe detalii