Mesaje
Proiect sustinut de Transfer Rapid
994
Evaluări
0

 

Seria Ghidul Consumatorului: Capitolul 2


Pepenele : A fi sau a nu fi…copt si gustos


 

Ce poate fi mai gustoasa, racoritoare si sanatoasa  intr-o zi caniculara de vara decat o felie de pepene verde sau pepene galben?

Pentru a va ajuta sa alegeti pepenele perfect, numai bun de savurat, fie ca este verde, Citrullus Lanatus, sau  galben, Cucumis Melo, echipa OIPA va prezinta metodele si aspectele importante in recunoasterea unui pepene copt si proaspat.

Deoarece exista sute de soiuri si hibrizi cu o gama vasta de forme, culori, marimi si gusturi, pentru claritatea informatiei pe care dorim sa v-o punem la dispozitie, vom face uz numai de denumirile populare.

 

Pepene Verde

Pentru achizitionarea unui pepene care sa ne satisfaca gusturile, fie ca il vom cumpara din magazine sau din piata, este necesar sa fim atenti la urmatoarele criterii:

 

Aspect

Un pepene trebuie sa aiba un aspect simetric pentru soiul pe care il alegeti, deoarece simetria denota o crestere continua fara a fi fost privat de apa. Evitati pepenii care prezinta deformatii sau aplatizari.

Totodata, coaja unui pepene trebuie sa fie tare, ceea ce denota ca este inca proaspat.

Desi parerile sunt impartite in privinta aspectului coditei, fie ca este verde sau uscata, maronie, sau lipseste cu desavarsire, va sugeram sa cumparati pepeni bazat pe toate criteriile prezentate.

 

Culoare

Aspectul culorii oricarui soi de pepene verde ati alege ar trebui sa fie lucios. Evitati sa cumparati un pepene care are o culoare mata deoarece acesta este un indiciu ca pepenele a fost cules de ceva vreme si nu mai este proaspat. La orice soi de pepene cautati sa gasiti zona de culoare galben intens, aceasta reprezentand zona unde a stat pe pamant, si ca pepenele acela este copt, fiind cules la termen. Daca zona aceea are culoarea alba sau alb-verde, evitati achizitionarea acelui pepene deoarece este necopt.

 

Densitate

Alegeti pepeni si in functie de densitate. Fie ca alegeti un pepene mic sau mare, aceasta trebuie sa fie greu pentru dimensiunea lui. Un pepene cu o greutate mica in proportie cu dimensiunea lui denota ca este sec, trecut.

 

Acustica

Va recomandam sa aplicati metoda acustica pentru a alege un pepene copt. Asadar, ciocaniti pepenele pe care doriti sa il cumparati, avand in vedere si criteriile mai sus mentionate, si daca auziti un sunet gol, acel pepene este foarte probabil copt. Recomandarea noastra este sa incercati aceasta metoda la mai multi pepeni ca sa distingeti diferentele acustice.

 

Degustare

Daca faceti achizionarea unui pepene de la piata si aveti posibilitatea de a vi se face dop la pepenele pe care il doriti, va recomandam aceasta metoda in alegerea unui pepene copt si gustos. Miezul pepenului trebuie sa fie rosu sau galben, depinzand de soiul pe care doriti sa cumparati, si sa prezinte seminte negre in majoritate; existenta catorva seminte albe, razlete este acceptabil. Daca observati numai seminte albe, va recomandam sa refuzati acel pepene deoarece acel pepene a fost fortat sa se coaca.

 

Pepene Galben

Deoarece un pepene galben nu poate fi incercat prin metoda degustarii, pentru a creste probabilitatea de a alege un pepene copt si gustos, mai multe atentie ar trebui acordata criteriilor mentionate mai jos:

 

Aspect

Ca si la pepenele verde, aspectul unui pepene galben ar trebui sa fie simetric pentru soiul ales. Va recomandam sa evitati achizitionarea unui pepene care prezinta urme de lovituri sau pete de orice culoare inchisa.

De asemenea, coaja pepenelui ar trebui sa fie tare, sa depuna o oarecare rezistenta cand apasati pe el cu degetele. Daca observati coaja pepenului ca este moale, acel pepene este foarte probabil stricat.

Daca achizionati un pepene din soiul celor care prezinta striatii de-a lungul lui, cu cat striatiile sunt mai pronuntate, acel pepene este copt si gustos.

 

Culoare

Cu cat un pepene are o culoare mai intensa pentru soiul ales, cu atat este mai copt.

 

Densitate

La fel ca la pepenele verde, greutatea unui pepene galben ar trebui sa fie proportionala cu marimea soiului. Cu cat un pepene este mai greu, probabilitatea de a fi copt si gustos creste.

 

Olfactiv

Va recomandam sa folositi un test olfactiv pentru a determina daca pepenele pe care doriti sa il achizionati are un parfum placut. Un parfum dulce, de mosc indica foarte probabil ca este copt si gustos. Unele soiuri de pepene galben nu emana acest parfum pe suprafata lui. La aceste soiuri va sugeram sa cautati zona coditei si sa frecati zona aceea cu degetul, dupa care sa mirositi.

 

Va mai recomandam sa pastrati pepenii la temperatura camerei, si numai cand doriti sa ii consumati sa ii raciti putin. In felul acesta, isi vor pastra gustul si calitatea nutritiva mai bine. De asemenea, mentionam ca pepenii de import sunt culesi timpuriu, si, prin urmare, sunt calitativ inferior celor crescuti in tara noastra.

 

Verde, galben, uniform, nefortat,
Te savuram natural-dulce-aromat.
Suculent, nutritie buna ne dai,
Pepene, al naturii dar,
Multumitori, ne-am inclinat.

Nu s-au găsit date ...

Devino membru OIPA

Sprijin

Sprijin intens pentru proiectele derulate prin PNDR si punctaj in vederea selectiei.

Contact si informare

Contact permanent cu tot ce este nou in domeniu prin promovari, participari la evenimente si consultanta.

Promovare

Promovare produse proaspete si conservate prin proiecte de promovare derulate in tari comunitare si tari terte.

Acces

Acces la tehnologii moderne.

Mai multe detalii