Mesaje
Proiect sustinut de Transfer Rapid
261Ultima actualizare15.04.2019

Conferinta Nationala a Cartofului, Editia a V-a

 

Acest eveniment a avut loc pe 27 februarie a.c. la Poiana Brasov, fiind organizat de catre Agricover, Centrul pentru Management, Federatia Nationala a Cartofului si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar (Brasov).  Conferinta a fost un real succes, cu peste 250 de participanti in audienta, printre care cultivatori, reprezentanti ai Academiei de Stiinte Agricole, cercetatori de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar (Brasov), oficiali de la directia APIA, reprezentanti ai directiilor agricole din marile judete cultivatoare si a inspectoratelor de samanta de cartof, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul secretar de stat, Alexandru Tachianu, doamna Elena Tatomir, director general, impreuna cu o echipa de consilieri, cat si reprezentanti de la firmele Agricover, Bayer, Intermag si Timac. 

Domnul Gheorghe Botoman, fostul presedinte al Federatiei Nationale a Cartofului si mediatorul evenimentului, a deschis conferinta provocand audienta sa reflecteze asupra intrebarii: "Cartoful, banalitate sau miracol?". Rand pe rand, vorbitori cu experienta vasta au demonstrat prin cercetari din domeniu, initiative si proiecte la nivelul guvernului, ca, intr-adevar, cartoful nu si-a pierdut valoarea esentiala ce o detine in alimentatia Romaniei, dar si ca merita consacrarea noastra, a tuturor partilor implicate, de a-l mentine autohton, calitativ, accesibil ca pret consumatorilor si rentabil cultivatorilor.

Preluand stafeta conferintei de la predecesorul sau, Presedintele Federatiei Nationale a Cartofului, domnul Romulus Oprea, a prezentat pe larg problemele acute cu care se confrunta producatorii de cartof la nivel global, calitatile nutritionale exceptionale ale cartofului, impactul redus asupra mediului a cultivarii cartofului. Situatia actuala a culturii cartofului in Romania se rezuma astfel:

 •  suprafata totala cultivata cu cartof in 2018 a fost de 33.246.42 ha, din care 2.897.52 ha cartof timpuriu pentru industrializare si 494.26 ha cartof pentru samanta, suprafete in scadere fata de anul agricol 2017, cand au fost cultivate in total cca. 35.000 ha (conform APIA);
 • lipsa unui material de plantat de buna calitate pentru 80% din suprafata cultivata, lipsa sistemelor de irigatii in zonele traditionale si lipsa depozitelor specializate necesare majoritatii producatorilor se reflecta in ultimul loc pe care il ocupa Romania in UE la randamentul pe hectar.

Federatia Nationala a Cartofului, cu sprijinul domnului Ioan Stoian, noul director executiv al federatiei, a trimis un memorium Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe care il redam mai jos:

 

Propuneri pe Termen Scurt

 1. Plata cat mai rapida a sprijinului cuplat in cuantumul notificat catre fermierii producatori de cartof timpuriu pentru industrializare pe baza cererilor depuse.
 2. Alocarea in totalitate a bugetelor celor doua masuri de sprijin cuplat pentru cartof, respectiv la cartoful pentru samanta si la cartoful timpuriu pentru industrializare.
 3. Organizarea unei intalniri cu reprezentantii retelelor de supermarket-uri din Romania, cu MADR ca mediator.
 4. Includerea sistemelor de irigatii din zona traditionala de producere a cartofului, nefunctionale in acest moment, pe lista sistemelor viabile din Anexa 1 a HG 793/26.10.2016 cu aprobarea programului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania in vederea accesarii proiectelor AFIR dedicate acestui scop.
 5. Clarificarea situatiei privind despagubirea producatorilor de cartofi afectati de organismele de carantina daunatoare culturii cartofului.

 

Propuneri pe Termen Mediu

1. Gasirea unei solutii de acordare a unui ajutor de minimis pentru producatorii fiscalizati de cartof pentru consum timpuriu, de vara si de toamna-iarna in functie de situatia de pe piata. Acesti producatori ar trebui sa planteze doar samanta certificata si sa aibe culturile asigurate.

2. Dotarea laboratorului specializat in testarea virotica a cartofului pentru samanta de la ITCSMS-Brasov cu metodica si tehnica de prelevare probe si interpretare rapida a rezultatelor (PCR-metoda reactiei in lant a polimerazei).

3. Se solicita LCCF sa doteze un laborator regional pentru depistarea bolilor si daunatorilor de carantina in zona traditionala de produceri a cartofului pentru samanta (Covasna, Brasov) in aceleasi considerente expuse mai sus.

4. Sustinerea omologarii unor produse chimice specifice destinate depozitarii cartofului pentru consum (boli si incoltire).

5. Initierea unui program "Primul depozit de cartofi", in genul "Primul siloz" pentru a incuraja producatorii de cartof sa isi construiasca depozite specializate cu climat controlat.

6. Incurajarea producerii de soiuri de cartof romanesti si producerea de samanta certificata din aceste soiuri daca ele se dovedesc agreate de  piata.

7. Sustinerea infintarii unor noi sisteme/mini sisteme de irigatii in zonele traditionale de producere a cartofului adoptate conditiilor locale, cu resurse de apa limitate si pe parcele mici.

Domnul Oprea a subliniat, si in acelasi timp exprimandu-si dedicatia vadita rolului in care se afla, ca "aceasta cultura [de cartof] nu trebuie sa dispara si macar jumatate din cantitatea de cartof consumat in Romania trebuie sa fie produsa in Romania...[iar din punct de vedere] culinar, cartoful romanesc este net superior."

Aminteam mai sus de provocarea propusa de domnul Botoman si anume "cartoful, banalitate sau miracol?" astfel incat domnul Alexandru Tachianu, secretar de stat al MADR-ului si fost cultivator, ne-a impartasit convingerea sa ca este intra-adevar un miracol si a indemnat participantii la conferinta sa se asocieze, sa constituie OUAI-uri, sa actioneze in consecinta a celor discutate in timpul conferintei deoarece MADR-ul este pregatit sa isi ofere sprijinul necesar.

Domnul Tachianu a prezentat urmatoarele scheme de sprijin acordate de MADR:

 • schemele de plati directe
 • plata unica pe suprafata
 • plata redistributiva
 • plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu
 • ajutoarele nationale tranzitorii (ANT-urile)
 • acciza la motorina (care se va oferi in continuare)

Ca si la alte culturi de legume si fructe, "populatia prefera productia autohtona," afirma domnul Tachianu, si prin sprijinul MADR-ului, producatorii ar putea sa isi uneasca fortele si alinia proiectele pentru a beneficia de ajutoare si cuantifica eforturile.

In continuare, reprezentand MADR-ul, si cu 20 de ani de experienta in acest cadru, a fost doamna Elena Tatomir, director general la Directia Politici Agricole, care a prezentat urmatoarele:

 • actualele forme de sprijin continua pana in 2020, inclusiv, si MADR-ul se pregateste pentru programul national strategic pe care fiecare stat membru al UE trebuie sa il pregateasca;
 • MADR-ul doreste sa organizeze o intalnire cu supermarket-urile pentru discutii pe tema consumului local si a costurilor sustenabile fermierilor romani;
 • se dezbate acordarea sprijinului cuplat, dar deocamdata suprafata determinata nu s-a stabilit;
 • ANT-urile se afla pe agenda domnului Ministru Daea si a celor cu prioritati legislative;
 • tema laboratoarelor acreditate, cat si laboratoarele de referinta se regasesc in discutiile de la MADR;
 •  referitor la irigatii eligible pentru anexa hotararii luate de MADR se recomanda: comasarea terenurilor, cultivarea unor culturi cu plus valoare,  organizarea fermierilor in vederea reabilitarii infrastructurii secundare, unde este posibil, pentru a se putea justifica o investitie pentru reabilitarea infrastructurii principale;
 • o parte din statiunile de cercetare sunt vizate pentru producerea de soiuri si hibrizi;
 • bio-economia, utilizarea integrala a resurselor ca tema de viitor pentru fermieri;
 • spatiile de depozitare se vor gasi pe programul national strategic.

Printre vorbitorii care s-au remarcat a fost si domnul prof. univ. emerit dr. ing. Valeriu Tabara, vicepresedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti" (ASAS), expunand ca Romania s-a „lasat foarte mult in sfera dependentelor...a subventiilor, a alocatiilor, s.a.m.d., sugerand o distantare de acestea pentru a creea o siguranta mai mare in productia noastra de zi cu zi.” Mesajul unanim la aceasta conferinta, cat si cel de la Conferinta Nationala a Pomiculturii, pare sa fie acela ca organizatiile si asociatiile din sectorul agricol sa se organizeze, sa se uneasca si sa caute sa isi realizeze obiectivele ca un tot unitar unde consumatorul si producatorul beneficiaza de costuri rezonabile, alimentatie locala, calitativa si nutritiva si o economie sustenabila. Domnul Tabara, de asemenea, a subliniat implicarea organizatiilor profesionale in a colabora cu ASAS-ul pentru sustinerea cercetarilor agricole, cat si pentru a asigura continuitatea valorii materialului biologic romanesc.  Este evident ca Romania, pentru a deveni o forta pe piata nationala, dar si internationala, va trebui sa insiste pe o abordare integranta a domeniului cercetarii, invatamantului, fermelor si sistemele de piata; numai lucrand cooperativ, armonios la toate nivelele se pot avea rezultate de performanta si durabilitate.

La finalul primei parti a conferintei, doamna dr. ing. Manuela Hermeziu, secretar, șef laborator Tehnologie și Bune Practici Agricole de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov, a elaborat problema manei la cartof, produsa de patogenul cel mai agresiv la ora actuala, Phytophthora Infestans, a detaliat cauzele culturilor afectate din 2018 si a prezentat sugestii pentru soiuri cu rezistenta foartea buna la mana, precum ar fi Rustic si Cezarina.

 

Echipa OIPA a fost onorata de invitatia primita de a participa la aceasta conferinta si, pe aceasta cale, multumim pentru profesionalismul colegilor nostri din domeniu si a tututor participantilor la acest eveniment de mare importanta pentru toate partile interesate in aceasta leguma, a cartofului, care s-a dovedit deloc a fi banalitate, ci miracol.   


IRINA-GEORGIANA PANAIT
15.04.2019 13:54:29
Un articol foarte interesant si util.
Un articol foarte interesant si util. Mi-ar fi placut sa fi aflat din timp despre aceasta Conferinta, pentru a putea participa.

Piata OIPA

In ultimele 3 zile au fost adaugate:
10 oferte in sectiunea Fructe
15 oferte oferte in sectiunea Legume

 

Vezi toate ofertele