Mesaje
Proiect sustinut de Transfer Rapid
1.4410Ultima actualizare10.04.2019

Conferinta Nationala a Pomiculturii, editia a VI-a

 

Pe data de 21 martie a.c s-a desfasurat la Poiana Brasov Conferinta Nationala a Pomiculturii, un eveniment de o deosebita importanta, organizat de OIPA Legume-Fructe in parteneriat cu firma Agricover. La acest eveniment au participat 230 fermieri din sector, reprezentanti ai Institutului de Cercetare –Dezvoltare de la Maracineni-Arges, Statiuni de Cercetare Pomicola, reprezentanti ai firmelor Corteva, Summit Agro, Intermag, Belchim Crop Production, Ministerul Agriculturii prin dl. subsecretar de stat Maricel Dima, dna. Cristina Fabian si dl. Popescu - consilieri superiori.

Evenimentul a oferit posibilitatea participarii la un schimb de experienta cu inalte valori profesionale europene, astfel participantii au putut dobandi cunostinte noi din domeniul pomiculturii romanesti, cat si a unor tari din Uniunea Europeana precum Spania, Polonia, si Olanda. S-au prezentat tehnologii noi de cultura menite sa asigure anual productii mari, de inalta calitate, produse rezistente la pastrare pe lunga durata in cazul speciilor de  mar, par, si gutui.

 

Domnul Chitu Emil, directorul stiintific al Institutului de Cercetare –Dezvoltare pentru Pomicultura, Maracineni  a prezentat cateva aspecte de importanta majora, cum ar fi:

  •  schimbarile din ultimul deceniu  a factorilor climatici si efectele acestora asupra plantatiilor pomicole, printre care si fenomenul de avans fenologic;
  •  fondurile europene derulate prin submasura 4.1 si interesul deosebit al fermierilor pentru dezvoltarea sectorului;
  • dezvoltarea si aplicarea de noi tehnologii avand in vedere schimbarile climatice, cat si performantele competitorilor;
  • necesitatea infiintarii de depozite pentru pastrare post recolta, procesarea fructelor, precum si o deosebita pregatire si prezentare pentru livrare spre consumator;
  • rentabilizarea culturii ciresului ca principal beneficiar al imbunatatirilor tehnologice, portaltoi de inalta valoare, soiuri autofertile.

 

Pentru perioada 2021-2027 se propun urmatoarele idei de perspectiva:

  • sustinerea domeniului pomicol in strategia agriculturii nationale;
  • concentrarea productiei pomicole;
  • asocierea producatorilor de fructe pentru realizarea ofertei concentrate si o mai eficienta valorificare;
  • procesarea fructelor in produse alimentare si farmaceutice.

 

MADR, prin dl. subsecretar de stat Maricel Dima, a transmis sentimentele de suport si incurajare oferite de autoritatea pe care o reprezinta, insistand pe dezvoltarea capacitatilor de preluare si depozitare controlata a productiei si extinderea si consolidarea sectorului pomicol.

Dl. Aurel Tanase, reprezentand Organizatia Interprofesionala Nationala din Sectorul Legume- Fructe, a indemnat pomicultorii sa devina tot mai implicati pentru cresterea performantelor si a competitivitatii atat la nivel national, cat si international, prin:

- inscrierea in Organizatia Interprofesionala "PRODCOM Legume-Fructe" avand ca scop comunicarea, colaborarea, sustinerea, eficientizarea si promovarea proiectelor;

- formularea de noi propuneri si initiative legislative menite sa sprijine fermierul, productia si calitatea fructelor prezentate pietii.

Nu s-au găsit date ...