Mesaje
Proiect sustinut de Transfer Rapid
3650Ultima actualizare31.05.2019

Familia Rosculet - Cu migala ...si din suflet

 

Intr-o zi de primavara, cu vant rece si un cer innorat, echipa OIPA s-a intalnit cu familia Rosculet, producatori agricoli care ne-au primit cu amabilitatea si caldura caracteristica oameniilor care respecta pamantul si roadele lui. Povestea lor de succes o redam mai jos prin care speram ca si dumneavoastra, cititorii nostri, o veti gasi datatoare de inspiratie.

Dorinta de a deveni productor agricol s-a conturat dupa caderea comunismului, pe cand doamna Rosculet lucra la IASE. Experienta de multi ani petrecuti in cadrul agricol i-a fost utila atunci cand, impreuna cu sotul si tatal dumneaei, s-au gandit sa infiinteze o ferma de pui, insa terenul pe care il detineau nu se incadra in normele de mediu si de aici s-a conturat ideea de a pune bazele unor solarii pentru rosii si alte culturi intermediare.

Familia Rosculet detine noua solarii, care au trei cicluri de productie cu rosii, varza si salata, totalizand pe an aproape 87 de tone. La momentul respectiv, am vazut plantele de rosii si varza frumos aliniate, crescand viguros intr-un mediu cu o temperatura placuta, rivalizand cu temperatura de afara. In dotarea fermei se mai numara si o rasadnita, care si aceea se prezenta meticulos ingrijita privirilor si admiratiei noastre.

          

Se spune ca este nevoie de un sat pentru a creste un copil, dar pentru a creste legume pentru productie? Intr-adevar, lipsa fortei de munca se resimte si la ferma familiei Rosculet, dar chiar si cu trei lucratori si ei doi, doamna Rosculet si sotul, pot sa confrunte si sa intruneasca necesitatile a ceea ce inseamna sa fi producator. Si nu orice producator, familia Rosculet se poate mandri cu productiile calitative, fiind acceptata in programul Gusturi Romanesti al lantului Mega Image.

„Nu a fost usor”, ne spune doamna Rosculet, dar cu eforturi asidue, respect fata de natura, credinta, si experienta aplicata au realizat rezultate bune. Vazand randamentul familiei Rosculet, ne-am gandit sa ii intrebam daca s-au gandit si la iluminarea serelor pentru a imbunatati cresterea plantelor. Raspunsul, nesurprinzator, a venit de la doamna Rosculet sub forma, „Dumnezeu a lasat si ziua si noaptea, sa nu incercam sa intervenim mai mult, ca si asa am intervenit prea mult pe lumea asta si suportam consecintele...degeaba incercam sa cream lumea, n-o sa reusim niciodata".

 

          

Indubitabil, calitatea legumelor recoltate reflecta acest sentiment si practici de a conlucra cu natura si conditiile ei, pentru a putea pune la dispozitia consumatorilor alimente nutritive si gustoase. Fiind mari amatori de rosii, eram curiosi ce gust au si cum arata rosiile recoltate de dumnealor, si intrebarea fireasca a urmat: „Au gust autentic de rosii?” Cu un „Da” cu repeziciune afirmat, au venit si pozele aratate pe telefon, cu o mandrie manifestata de parca ne aratau pe cineva drag lor.

 

          

Soiul de rosii cultivat de familia Rosculet se numeste Zadurella, un hibrid cu forma, marime si gust foarte echilibrat, dupa informatiile puse la dispozitie de dumnealor. Pentru ca rosiile sa isi pastreze prospetimea sunt culese cu codita, ceea ce necesita o foarte mare atentie pentru a nu le intepa, iar livrarile la vanzator se fac a doua zi dupa recoltare in ladite bine ambalate si cu un strat protector de carton.

Cu urari de succes si sentimente pline de admiratie pentru familia Rosculet, ne-am luat ramas bun si suntem nerabdatori sa savuram rosiile crescute...cu migala si din suflet.

Nu s-au găsit date ...