Mesaje
Proiect sustinut de Transfer Rapid
9380Ultima actualizare10.05.2019

NOTA

 

Domnului Ministru Petre DAEA,

 

Organizatia Nationala Interprofesionala ProdCom Legume-Fructe va transmite starea de nemultumire a fermierilor din sectorul legume, fructe, cartofi si ciuperci ca urmare a actului normativ privind modificarea legii zilierilor.

 

Actul normativ a aparut intr-un moment care modifica programul de cheltuieli in sensul cresterii acestora cu cca 35%, in timp ce contractele de valorificare a produselor au fost incheiate in perioada decembrie-februarie. Se preconizeaza o lipsa de acoperire a cheltuielilor urmate de abandon, faliment, neincrederea in normalitate scazand fara precedent. Nivelul de sprijin cuplat la culturile din solaria la materiile prime pentru industrializare: mazare pentru conserve, si tomate au scazut in anul 2017 fata de 2016  cu cca 50 de procente. De asemenea, mentionam ca este ingrijoratoare scaderea suprafetelor in anul 2019 la culturile de legume in camp, cat si la plantatiile de pomi unde productia a fost greu valorificata si cu preturi mai mici decat in anii anteriori, in timp ce cheltuielile au crescut si efortul gasirii lucratorilor fiind foarte mare.

 

Dat fiind cele prezentate, va rugam a identifica posibilitati legale de sprijin, o crestere a nivelurilor la sprijinul cuplat pentru anul 2018, sprijin ce urmeaza ca fermierii eligibili sa-l primeasca ca fiind o solutie. Totodata, va comunicam ca in sectorul de industrializare s-a creat deja o criza a ambalajelor din sticla deoarece fabrica Stirom,  

 

singura care activa in domeniu, a fost preluata de un grup portughez care lucreaza strict pentru livrari  in afara Romaniei.

 

In speranta ca informatiile furnizate vor crea discutii pentru rezolvari cat mai eficiente, va multumim sincer.

 

 

Cu deosebita consideratie,

 

Aurel Tanase

Presedinte OIPA Legume-Fructe

Nu s-au găsit date ...